Medve László testnevelő tanár rolex replica

  2010. március 30. 20:06

Testnevelő tanár. 1928. november 26-án született Nagykőrösön és 1985-ben halt meg.
Szülei nagyon egyszerű emberek voltak (édesapja molnármester, édesanyja kőrösi parasztcsalád gyermeke). Medve László a 40-es években kezdett el tornázni. Mindig testnevelő akart lenni. Először tanítói képesítést szerzett, majd a Testnevelési Főiskolán kapott szakedző diplomát.
Egész életét a tornára tette fel. Az edzői feladatokon túl megkülönböztetett figyelemmel kísérte tornászai tanulmányai előmenetelét, magatartását, életük alakulását. Eredményességét tanítványai bizonyítják.
Kezei alatt formálódott válogatott tornásszá Dónáth Ferenc, akiből egyetemi tanár lett, jelenleg Svájcban edzősödik. Király Sándor sokáig a KSI vezetőedzője és az jf. Válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg a svájci férfi válogatott edzőjeként öregbíti mestere és szülővárosa hírnevét. Kovács István a KSI vezetőedzője. Bélteki Pál Szegeden egyetemi tanár, sok kiváló tornászt nevelt, s nevel. Néhai Rácz Zsolt vadászpilóta ezredes, aki a repülés mellett is hű maradt a tornához. Ez a néhány név (a teljesség igénye nélkül) tiszteletet parancsoló. Sok-sok sikeres, diplomás ember.
Medve László megalkuvást nem ismert, a legvégsőkig elment tornászai érdekében.
Sokfelé hívták, Ő azonban nem ment. „Ragaszkodom ehhez a városhoz, ha már a város nem ragaszkodik annyira énhozzám…” nyilatkozta egyszer.
Az emlékére rendezett tornaverseny mellett, jó lenne, ha a város más módon is kifejezné elismerését a nagyszerű tanár, sportember emlékének.
 

 
  Rovat: replique de rolex  - Hozzászólás: 41

Rácz József, festőművész, tanár

  2010. március 30. 20:06

Született 1904. május 6-án Békésen. Meghalt 1989. november 14-én Nagykőrösön. Rajzkéssége hamar megmutatkozott. A Békési Református Főgimnázium művész rajztanára felfigyelt rá és segítette. A képzőművészeti Főiskolát 1924-ben kezdte el, ahol Rudnay Gyula osztályba került. A középiskolai művésztanár képesítést 1929-ben szerezte meg. Nagykőrösre 1936-ban hívták meg a Református Polgári Fiúiskolába, majd az Arany János Gimnáziumba választották meg rajztanárnak. 1939-45 között megszakításokkal teljesített katonai szolgálatot. A háború után a gimnáziumba folytatta a tanítást, ám 1952-ben átkerült a tanítóképzőbe, s ott dolgozott annak megszűnéséig 1957-ig. Ekkor visszahelyezték a gimnáziumba, ahonnan 1966-ban vonult nyugdíjba.
Nyugdíjasként is dolgozott hat évig, így összesen 42 évet töltött a tanári pályán. Időközben a hosszabb-rövidebb ideig a nagykőrösi polgári leányiskolában és a Toldi iskolában is tanított a rajz mellett művészet-történetet, ábrázoló geometriát. Jelentős volt az iskolák falain kívül kifejtett oktatói tevékenysége. A városi képzőművész kört 1949-től vezette haláláig a Cifrakerti Svájci házban: számos tanítványból lett országos hírű művész. Így például tőle tanult Fajka János, Csikay Márta, Szabó György, Péczeli Margit, Kosch Péter.
Rácz József a tanítás mellett mindig electric scooter fáradhatatlanul alkotott is. Festményeit, rajzait az ország különböző városaiban rendezett kiállításokon ismerhette meg a nagyközönség, de alkotásai eljutottak külföldre is. Munkássága elismeréseként Nagykőrösön és Békésen is megkapta a Pro Urbe díjat. Aranydiplomás tanár volt.
 

Save

 
  Rovat: replique de rolex  - Hozzászólás: 48
 

© Copyright 2009 kapofa.hu - Created by Isystem